Thursday, April 8, 2010

Pompuan ke ape ni???

Salam..

Entry aku kali ni agak mengundang gak la..sape2 yg sentap tu nasib la..ni blog aku..suke ati aku la nak tulis ape pun..cite aku bemula bile en bf mem'foward'kan satu msg kat aku yg berbunyi begini
"Salam.Abg Anip, bebila free btau eh.Nk call jap.Tp rahsiakan dr nurul.Huhu". Kejadian ni berlaku pada 6 April 2010..Aku nak tanye korg la kan..ape korg rasa..bile kawan korg "so called kawan baik" anta msg kat bf korg..tanpa pengetahuan korang..pastu boley plak suh bf korg rahsiakan bnd ni dr korg..ape korang rasa eks..bile en bf foward kat aku msg tuh..aku tanye la en bf knp dia ckp jgn btau kite..en bf ckp tah..dia tak reply lagi msg..pastu en bf kol la dia nak tanye kenape...dan dia memulakan la cite dia..katanye nak buat loan gune name en bf aku..atau pun pinjam duit dgn en bf aku..korg tau bape amountnye...8k okeyh..bukan 8 inggit ye..LAPAN RIBU..hoho..en bf aku tanye la knp pilih dia..sedangkan dia kan da betunang..pastu dia ckp sbb dia pecayakan en bf aku..pastu en bf aku ckp knp tak mintak kat tunang dia..dia ckp tunang dia byk duit..pastu korg tau ape dia jwb..dia ckp dia tak kawen lagi dgn tunang dia tuh..aku bengang la...abis tuh yg ko mintak tolong bf aku tuh ko ade pape hubungan ke dgn dia..pastu dia boley plak ckp..bile dia da kawen nanti dia gunakan la laki dia tuh utk bayar utang dia..gunekan laki dia okay..padahal laki tu tak tau cite pun pasal dia nak pinjam duit nih..

Korang nak tau ape dia cite kat bf aku..dia ckp dia ade company...jual tudung..company tu da lame..so nak perlukan 8k utk bayar ape tah aku pun tak ingat..pastu dia nak jumpe bf aku ari khamis 8 April 2010 utk p buat loan tuh..dia ckp dia tak boley buat loan sbb dia tak keje lagi..en bf aku ckp la..kalau mcm tu buat la loan atas name company..pastu dia ckp dia tak bole buat loan atas name company..lagipun company tu tak established lagi..hmm..company da lame..tapi tak established lagi..musykil tak..pastu en bf aku ckp tgk la mcm mn nanti dia pk dulu..

8 April 2010 dia msg bf aku lagi..dia ckp dia tgg bf aku ptg nih..hmm..en bf tak reply pun msg dia..ari Jumaat 9 April 2010..dia kol bf aku tap bf aku tak jwb..pastu dia msg pls anwser me...jgn buat mcm ni..da bedebar ni..pastu ptg tu en bf reply ckp..sorila tak dapat nak buat loan utk dia ataupun bg pinjam duit kat dia..tapi en bf aku bg solution lain ckp kalau nak buat loan utk personal gune name companye pun boley..pastu dia ckp abg tak dapat tolong eh..tk pecaya kan dia eh..pastu dia ckp dia nak tolong kawan dia...kawan dia tu yatim piatu..dia nak tolong kawan dia established..pastu nanti dia da ade life dgn tunang dia tu lah..(dia akan kawen mei nih)..pastu dia ckp tak dapat tolong tak pe lah..i really need a solution..pastu dia ckp dia taknak tunang dia tau ade sbb..pastu dia siap pesan kat en bf aku..delete msg ni nanti nurul bace plak..

Hmm..bile en bf aku da cite kat aku pasal yg dia nak buat loan tuh..aku bepk seharian..utk ape dia buat loan byk mcm tuh..pastu aku pun amik keputusan tanye kawan baik dia(member dia time undergrad)..pastu kawan baik dia pun cite yg dia ckp dia tak cukup duit nak kawen..dia nak buat loan..8k..dia tak nak susahkan mak dgn ayah dia...hmm..aku pun ape lg..dgn pantasnye..p la cite balik kat en bf..en bf ckp sib baik dia tak bg pinjam..aku pun ckp la ape yg jadi kat en bf pastu kawan baik dia ni ade la msg dia tanye preparation kawen mcm mn and mcm mn dgn loan yg dia penah ckp dulu..pastu dia ckp dia da tak jadi nak buat loan tuh..hmm..tapi kemudiannye dia msg kawan dia tu ckp dia ade masalah..ckp dia masih lagi nak buat loan tuh..dia nak try tanye kawan2 lain plak.. (korg nampak putar belit cerita tak di situ)..

Jumaat tu 9 April 2010 aku balik rumah..da aku mmg tak puas ati lagi pasal bende tuh..then aku decide p jumpe adik dia..aku ckp la kat adik dia..tapi aku pesan kat adik dia jgn btau kat parent..takot nanti parent susah hati..pastu adik dia ckp dia tipu tu..dia rasa mmg dia nak gune duit buat kenduri kawen tapi malu nak ckp kat bf aku..kenduri kawen dia nak tumbang 2 ekor lembu..nak buat baju utk family...nak tukar langsir baru..nak cat baru bilik..hemm...disbbkan kiteorg masih lagi tak tau cite yg sebenarnye..so..kite decide..tak pe..nanti aku jumpe dia dan tanye..

Malam tu aku masih lagi tak paus hati..mesti la aku curious nak tau..ckp tunang byk duit..tapi cari bf aku..pastu nak gunekan tunang bayar utang tuh..hmmmm..aku pun decide kol member yg dia selalu besame time master nih..aku cari budak tuh sbb dia ckp dia bukak company tuh dgn kawan dia..so aku asume dia bukak company tu dgn budak tu lah..then aku pun tanye la member dia tuh company ape yg dia bukak..dan member dia ckp mn ade company pape..padahal dia ckp kat en bf aku lain..hmm..aku cite la ape yg da jadi kat bf aku tu kat member dia tuh..member dia ckp dia ade la ckp dia ade masalah..tapi tak boley bg tau..pastu member dia ckp kalau tak boley bg tau tak payah la cite yg ko ade masalah..kiteorg pun tak nak tau pun masalah ko..

Aku pun diskus dgn en bf..aku ckp kalau ikot sakit hati aku nih..aku p msg tunang dia tuh ckp pasal ape tunang ko nk pinjam duit dgn bf aku..ko tak bg dia duit ke..huh..tapi sbb en bf meng'kool'kan aku..en bf ckp jgn samakan taraf aku dgn dia..aku pun..hmm..okaylah..pastu aku ckp kat en bf nak tarik diri jadi pengapit dia..en bf ckp okay..jumpe dia ckp nak tarik diri..kalau dia tanye kenapa baru bukak cite..aku pun ikot la ape yg en bf aku tu ckp..

~ketahui kisah apabila aku ckp aku nak jumpe dia selepas ini..
~to be continued....

3 comments:

ramizahbegum said...

hello..what the punake la pmpn ni..sorry to say la..bkn nk buruk kn ko la..tp agak2 la kn..ape perasaan ko klu tunang ko yg pinjam duet ngan kawan baek ko..ckp jgn bg tau ko..then gne kn ko tuk byr hutang dia bile da kawen nnt..ape perasaan ko..blaja tggi2 smpi master bgi la kunun..klu da tak de duet..awat gatai sgt nk kawen..menyusah kn idop org jer..skang diri sendiri da malu..haishhh..apekah!!!

Nur Sa'adah said...

jelly, manusia mmg pelbagai ragam kan..hmm...xtau nk ckp apa bc story ni...cm kita nk buat baik mcm mn pun kene bertempat...manusia sukar dijangka mcm dlm cter nie...smg Allah permudahkan semua urusan dia..maybe awk bole kasi advice kt dia, if xmampu, xperlu majlis yg besar2..ckp sekadar apa yg dia n bakal suami termampu..

nurulhaniff said...

angah dan odah..bg nasihat hmm..tak payah la bg nasihat kat org mcm tuh..dia tak penah nak pandang org yg lebih rendah dr dia..padahal kite tau tahap dia takat mn..keluarge dia mcm mn..tal payah nak belagak..soalan kite senang je odah kat dia knp msg bf kite tanpe pengetahuan kite dan suh bf kite rahsiakan dr kite..pastu tetibe dia ckp dia tak de niat pun nak kacau rumah tangge kite..dia tak kacau pun bf kite..kite dalam hati sakit sgt..ape yg ko cube buat skang nih..she's keep saying she hv a problem..but wen people asked..she said she cant say it..eh ape jenis mcm tuh..kalau ko tak boley nak cite masalah ko..tak start create cerita..

Post a Comment