Tuesday, February 23, 2010

Endometriosis Part III

Salam..

okeh..kali nih aku nak sambung cite pasal endometriosis....da nak abes da cite nye..heh..sebulan aku berdoa kononnye semoga cyst yg ade dalam perut aku tu kecut..huhu..tapi...keputusannya aku tetap harus menjalani operation..waaaa..takott...aku admitted wad pada 22 Julai 2009..pagi tu abah yg anta aku masuk wad...alhamdulillah..dapat masuk first class wad..tapi first class aku bukan la duk sorg2 sbb GL aku tu tahap budak baru dapat keje..heh..so aku duk satu bilik 4 org..dalam bilik tu aku sorg je yg muda..yg lain semua da tua2 dan sakit teruk2...huhu..ter'demotivated' plak aku sekejap..depan katil aku mak cik tu sakit tulang belakang..slip disc kot..yg sebelah aku cancer..breast cancer..huhu..takot aku..jadi aku pun duk tempat aku bace buku yg aku bawak..nak menghilangkan rasa takut..huhu..dalam tghari dtg la Dr Syed Nashraff utk buat medical checkup kat aku..sekali lagi perut aku di tekan2..uhh bosan aku..pastu boley plak dia tesengguk sengguk masa amik medical history aku..aku sergah dia..tekejot dia..haha..dia ckp sori la awk..sy tak tdo 36 jam..ape la dr ni kan..kalau semua dr mcm dia nih..msalah patient..lagi bertambah sakit..huhu..

selesai check up dr Dr Syed..staff nurse kat nak bwk aku p jumpe Dr Pakar pulak..service nye sangat bagus..siap p amik wheel chair kat aku..huhu..pastu aku ckp kat dia sy pesakit yg boley jalan lagi nurse..tak payah la ber'wheel chair' nih..jadi aku pun menapak la ke Klinik Gynea dgn nurse tu..pastu masuk dalam bilik Dr Azian namanye..Dr tu kecik je org nye..lect uia..lembut jek cara cakpnye..so sekali lagi aku buat ultra sound..so dia meng'confirm' kan ketumbuhan kat ovari aku adalah cyst..tapi tak pasti jenis yg mcm mn..cume yg dia boley ckp suspected endometriosis..kemudian dia tanye aku apa yg aku paham pasal endometriosis nih...so aku cite la sikit based on article2 yg aku bace kat internet tuh...dr tu senyum je..kemudian dia terangkan kat aku dgn lebih lanjut tentang sakit nih dan cara operation di laksanakan..

Dr Azian tu ckp dia akan buat tebuk je..name nye laproscopic..tapi ade risiko dia..in case bleeding dia akan buat open - maknenya operation mcm yg org bersalin tuh..huhu..aku dgr je lah..masa nih nak ckp takot ke ape da tak berperasaan..huhu..pastu da selesai staff nurse tu dtg amik aku balik..tapi tak bwk aku naik bilik aku..dia suh aku duk kat wad kelas 2..suh aku rehat kat situ..aku pun baring2 la kat katil kosong kat situ..sebelah katil aku tu ade sorg budak nih..time memula aku masuk wad aritu dia ade jugak..yg skang ni pun dia ade lagi..aku pun duk borak2 dgn dia..rupanya dia tua setahun jek dr aku..so kire halal la..dia da kawin dan pregnant..tapi dia ade cyst..dan dia pun ade byk penyakit lain..so dia kn operate buang cyst dan baby dia tuh..da la tu 1st baby..huhu..sedeh kan..dalam hati bersyukur seketika..rupenya ade lagi org yg lagi teruk dr aku..alhamdulilllah..aku bersyukur!! dan aku redha ni adalah ujian drNYA..tanda DIA ingat aku..

Duk la aku kat wad kelas dua tu smp ptg..dalam pkl 3 lebih Dr Norliza yg incharge aku tu dtg bersama2 dgn lebih kurang 18 org dr yg lain...dan meraka semua adalah DR2 pakar..huhu..time nih aku cuak balik..dalam cuak tu kua jugak la kat mulut aku nih..aku tanya kat dr2 kat situ penyakit sy nih teruk sgt ke smp ramai2 dr tgk sy nih..huhu..pastu dierg senyum jek...waaaaaaa scary..tak suka keadaan tuh..bile da selesai.. Dr Norliza tu dtg kat aku ckp penyakit awk tak masalah..yg masalah nya sy sbb nanti kn soal..huhu..lega hati aku..pastu aku pun kembali ke bilik aku di atas...

Malam tu aku sekali lagi tdo di wad..di temani en bf yg tak jemu2 msg dgn aku..time kasih yek..tdo tak lena..sbb lampu gelap..aku takot..pastu nurse kejap2 dtg check blood pressure..huhu..keesokkan arinya hari khamis Pakar Bius dtg jumpe aku..Dr tu ckp dia akan masuk tiup dalam mulut aku..pastu dia suh aku nganga mulut..heh..pastu dia ckp lagi pasal operation aku tuh..dia ckp dia akan bius penuh..pukul 12 malam ni kn stop makan..takut pas operate muntah..dan muntah masuk dalam paru2 dan abis..perghhh ayat dia mmg tak menahan la..

Ptg tu abah mak angah boy dtg tgk aku..abah belikan beger kat aku..huhu..aku makan la beger..makan tak ingat..pastu staff nurse dtg anta ubat..dia suh aku minum ubat tuh tujuan dia utk cuci perut...weekkkkkk rasa dia sgt la tak sedap..masam manis masin semua ade..aku minum ubat tu ulang air..so perot ape lagi santak la...smp aku ckp kat nurse tu kak sy tak tahan da nih..da nak kua balik rasnye..nurse tu ckp kat aku..kalau muntah adik kn minum lagi ubat tuh..huhu..tapi aku mmg tak tahan la..pastu ape lagi..muntah la...hoho...da la duk beulang alik toilet.buang2 air..lembek da aku..huhu sib baik aku da tak payah minum ubat tu lagi pasal da byk buang air smp da tak dek ape yg kua..heh..tapi seksa gak la..sbb drip aku da di pasang..tgn kiri plak tuh..mmg men'double stress' kan aku..huhu..

Malam tu aku masih lagi ulang alik toilet...tdo mmg tak nyenya..dgn drip yg menyakitkan tulang aku..huhu..nurse pun kejap2 dtg cek blood pressure..pastu dlm pkl 6 pg dtg lagi skali bg aku ubat penenang..aku pun makan jela...pagi tu mak smp...mak mandi kan aku..tukar baju semua..huhu..rupanya aku org pertama..pukul 8 aku pun di tolak masuk ke bilik bedah..da tak rasa ape dah..redha je..bilik tu sejuk sangat..mak ckp 6 jam aku duk kat dalam bilik tuh..aku sedar sekejap Dr panggil nama aku ckp da sudah..tetibe aku batuk dan rasa berkahak..weeekkkk aku kuakan je bende yg ade dalam mulut aku tuh..dia yg lapkan..pastu tak sedar balik..yg aku tau sarung cek darah kejap2 pam tangan aku..huhu..pastu ade jiran aku tu dia sister kat hospital tu..dia masuk tgk aku..tapi aku tak ckp la..aku senyap je..aku buat isyarat nak kencing..sbbnye rasa nye sangatla nak kencing yg da tak tahan sgt2...tapi dia ckp kat aku takpe...dan dia suh nurse kat OT tu tolak aku naik bilik aku..smp kat bilik dierg angkat aku letak kat katil..dan sekali lagi aku tertido..tibe2 aku terjaga Dr Azian dtg kat aku ckp dik dr da buang da cyst tu..kite buat dua kali..pastu dia suh aku berehat..aku pun lena lagi..ptg tu abah, angah,boy,family dr melaka tibe..waaaaa..ramai org sayangkan aku..heh..ecik n fam pun ade..dan en bf pun ade jugak time tu..huhu..malam tu en bf jaga aku sementara tgg angah..abah bwk balik kaum keluarga ke rumah..duk la aku dgn en bf..dan aku tdo lagi..sesungguhnya ubat bius tu melalokkan aku..aku sedar en bf letak sapu tgn yg dibasahkan kat kepala aku..huhu..sayang en bf..dan malam tu angah jaga aku..sian angah..penat dia jaga..tak dek org yg sanggup buat ape yg dia buat..she such a good sister of mine!!

Keesokkan arinya Dr dtg tgk luka aku..luka operation da kering di luar..so plaster tu di bukala..cumanya di tempat tebuk berair sbbnya aku elergik dgn plaster..huhu..hari ke2 tu aku da boley duduk..tapi sengsara la...pastu batuk..huhu..seksa..tak di benarkan makan sbb tak kentut lagi..huhu..pastu Dr tu suh minum air soya..member aku pun suh laki dia belikan aku soya..heh sib baek zura nurse so dia jaga aku kejap..lepas minum soya sikit baru perut lega..boley buang angin..hehe..tapi tak ley minum byk2..kn minum sikit2 jek..

Hari ke 3 nurse dtg bukak tiub kencing...wooOOOooo..mmg aku jerit la...sakit kot..pas ni nak kencing kn jalan la...nurse kat situ pun suh aku jalan jek..dia ckp kat aku nak balik awal kn jalan2 selalu..aku pun ape lagi..angah la yg betanggungjwb bwk aku p jalan2..dan ari isnin tu aku da boley kua wad..yeayyyy!!! bermula la pantang aku di rumah....

~ abis da cite.... kat bawah ni ade gambar..











6 comments:

*** Mawar Nafastari *** said...

jeli, sedih plak aku baca citer ko ni.. alhamdulillah, ko dah mula sembuh kan? :), siap boleh update kat blog lagi ni ha.. hehee...

apa pun, tahniah, ko kuat! :)

Semoga Allah menjaga kamu, terima kasih kongsi cerita ni yang sedikit sebanyak buat aku sedar betapa banyak lagi dugaan manusia yang lain..

nurulhaniff said...

baya, tak sembuh sepenuhnya..aku skang kn makan pil perancang..huhu..lawak kan tak kawen lagi da kn makan pil perancang..hehe..:P

tq baya!!

HiedAia said...

Ala..Jeli,aku pun prnh makan pil perancang. So far, ake tak pnh kena period pain.Just period aku je yang ting tong, tak betul.Bulan ni dtg, bulan depan tak dtg. tak tetap.Aku dah g jupe doktor da.3 kali da..tp so far doktor cakap sbb hormon je.
Tapi aku dah stop makan pil hormon tu krna menyebabkan aku kuat makan dan gemuk.huhuhu...

nurulhaniff said...

dayah..aku kn makan berterusan..kalau tak makan cyst ni akan reoccur dgn cepat..so makan pil ni kononye utk melambatkan kejadian cyst tulah..dr bg aku masa setahun..bulan 10 nih aku ade check up lagi..dr akan tgn la cyst tu ade atau tak..huhu..aku makan yasmin..dia takkan ade effect mcm pil perancang yg lain..

wahidakhairy said...

jelly, sedihnye entry...panjang plak tu dan ia menyedarkan aku supaya menjaga kesihatan...ko bersabar ye n kaut ye..smua yg terjadi adalah dari Allah dan Dia Maha Mengetahui atas segala yg berlaku...sabar yea..

Sis Hana in The HoUSe..!! said...

pray u will get well soon, dear.. ada hikmah atas setiap yg terjadi ..ceriia2 selalu :)

Post a Comment